Κυριακή 5 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Οι αντιπαραθέσεις καλά κρατούν...

Εξαιρετικά εύθραυστη αποδείχτηκε η ισορροπία που προς στιγμήν είχε επιτευχθεί στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Τη βδομάδα που πέρασε προστέθηκαν νέα επεισόδια στο σίριαλ της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μετά τις ευρωεκλογές. Το νέο κύκλο αντεγκλήσεων άνοιξαν οι Αλ. Αλαβάνος και Αλ. Τσίπρας με συνεντεύξεις τους σε κυριακάτικες εφημερίδες, όπου ο πρώτος έκανε λόγο για «συγκαλυπτική, εξωραϊστική και επιφανειακή προσέγγιση των αποτελεσμάτων» (...) «η αριστερά δεν καθοδηγείται από εταιρείες δημοσκοπήσεων» και «η ηγεσία έχει την τέχνη να ενώνει, όχι να διχάζει (...) η σύγχυση σε ηγετικό επίπεδο είναι σύμπτωμα και αιτία παρακμής», ενώ ο δεύτερος απείλησε πως «αν κανείς από όσους θητεύουν κοντά τρεις δεκαετίες σε δημόσιους ρόλους δεν παραμερίσει, εγώ δεν θα μείνω για πολύ να παριστάνω τον κούκο που μάταια προσπαθεί να φέρει την άνοιξη», δήλωσε ότι «δεν έχει καταλάβει» τι επιδιώκει ο Αλ. Αλαβάνος και στηλίτευσε «κλειστές γραφειοκρατίες που αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών», διαμηνύοντας «δεν πρόκειται να δεχτώ ούτε πραξικοπήματα, ούτε αιφνιδιασμούς».

Την Τρίτη η αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο» τόσο που στελέχη συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν να μιλούν ανοιχτά για «κρίση» στο σχήμα. Κι αυτό καθώς ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) του ΣΥΝ, μπλόκαρε την έγκριση του κειμένου με τις εκτιμήσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα, αξιώνοντας να απαλειφθούν απ' αυτό πέντε σημεία με τα οποία η ηγεσία του ΣΥΝ διαφωνεί. Η αξίωσή του προσέκρουσε στη διαφωνία των εκπροσώπων των υπόλοιπων συνιστωσών και η συνεδρίαση ναυάγησε. Αγνωστο παραμένει αν τελικά θα υπάρξει κείμενο - εισήγηση στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κατ' απαίτηση του ΣΥΝ, προκειμένου να ολοκληρώσει τις εσωκομματικές του διαδικασίες με σύγκλιση της ΚΠΕ στις 11-12 Ιούλη, μετατέθηκε κατά μία βδομάδα, για τις 18-19 Ιούλη.

Αναζητήσεις και ...ψαξίματα

Νωρίτερα την ίδια μέρα είχε συνεδριάσει η ΠΓ του ΣΥΝ η οποία, αντανακλώντας προσπάθειες συναίνεσης που είχαν προηγηθεί απ' τον Αλ. Τσίπρα με συναντήσεις με όλες τις τάσεις, συμφώνησε για συγκρότηση επιτροπής που θα επεξεργαστεί εισήγηση για την επόμενη συνεδρίαση της ΠΓ, την ερχόμενη Τρίτη, πάνω σε τέσσερα σημεία: Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, αποσαφήνιση της στρατηγικής για «τρίτο πόλο», σχέδιο για τη λειτουργία («αναμόρφωση») του ΣΥΡΙΖΑ και αναγκαίες οργανωτικές αλλαγές στον ΣΥΝ. Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, η επιτροπή πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για πολιτική συνεννόηση «στο μάξιμουμ», διαφορετικά «πάμε για Συνέδριο». Η επιτροπή αυτή απαρτίζεται από στελέχη όλων των τάσεων (Φλαμπουράρης, Μπαλάφας, Μαργαρίτης, Στρατούλης, Λάσκος, Μαρματάκης και Θεοδωρακοπούλου).

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΣΥΝ «χάριν της επίτευξης μιας εύθραυστης και επίπλαστης ενότητας στο εσωτερικό του, τορπιλίζει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ». Απ' την πλευρά του ΣΥΝ ωστόσο ανέφεραν πως δεν ήταν δυνατόν να συναινέσουν σε ένα κείμενο «διχαστικό» και «επικριτικό» για στελέχη του, ακόμα και για τον πρόεδρό του. Στα σημεία με τα οποία ο ΣΥΝ διαφώνησε ασκούνταν κριτική στους Οικολόγους - Πράσινους, στις «εσωτερικές διαμάχες για τον καθορισμό του ευρωψηφοδελτίου», στο ΣΥΝ για το ότι ανέδειξε το θέμα της «δυαρχίας» την πιο καίρια στιγμή της εκλογικής μάχης επιδρώντας αρνητικά στην έκβασή της, στην πρόταση για συγκρότηση «τρίτου πόλου» που «γέννησε κι άλλα προβλήματα αντί να λύσει τα υπαρκτά» και τέλος κριτική στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» για την προεκλογική της στάση.


Β.Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποψηφιότητες - ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής δυσαρέσκειας(2010-09-09 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ενόψει συνεδρίου(2010-06-02 00:00:00.0)
Εσωκομματικοί ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις(2010-05-26 00:00:00.0)
Διαγκωνισμοί και έντονες διαφωνίες(2009-11-18 00:00:00.0)
Δύναμη καιροσκοπισμού, βαθιά αναξιόπιστη(2009-06-21 00:00:00.0)
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Αλ. Αλαβάνος(2009-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ